12 lipiec 2020
STRONA GŁÓWNA / AKTUALNOŚCI / DOMOWY DOM KULTURY Z ROK ZATOR RABARBAR POD BEZĄ

Domowy Dom Kultury z ROK Zator RABARBAR POD BEZĄ



ROKVitaNews, młodzieżowa telewizja internetowa, podjęła kolejne wyzwanie Domowego Domu Kultury. Tym razem Tosia zrobiła rabarbar pod bezą.

Koniecznie spróbujcie.

PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar

Wykonanie:

Masło i cukier utrzeć na puszystą masą, następnie wbić jajko i utrzeć. Dodać proszek do pieczenia i mąkę – delikatnie wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć (twardymi) papilotkami, następnie nakładać do ich ciasto. Rabarbar pokroić i układać na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 2 białka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, cukier dodawać partiami i nadal ubijać. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną – delikatnie wymieszać. Nakładać bezę do papilotek z ciastem i rabarbarem. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 25-30 minut.

Wideo

Domowy Dom Kultury z ROK Zator RABARBAR POD BEZĄ
Domowy Dom Kultury z ROK Zator RABARBAR POD BEZĄ

Galeria