5 czerwca w MOLO Resort Osiek odbyła się kolejna już gala marki lokalnej Dolina Karpia.
Podczas gali, którą poprowadzili Anna Świątek – dyrektor biura Stowarzyszenia Dolina Karpia oraz współtwórczyni programu marki lokalnej Dolina Karpia oraz Łukasz Dziedzic – dziennikarz i kierownik Publicznej Biblioteki w Zatorze, wręczono certyfikaty nowym użytkownikom marki lokalnej Dolina Karpia z edycji 2024:
Począwszy od roku 2017 Stowarzyszenie Dolina Karpia organizuje nabory na użytkowników znaku marki lokalnej Dolina Karpia. Obecnie w tym gronie znajduje się 28 podmiotów z obszaru Doliny Karpia posiadające znak marki lokalnej na 22 produkty i 17 usług.
W programie uroczystości nie zabrakło potraw z wykorzystaniem produktów oznaczonych marką lokalną Dolina Karpia, w szczególności karpia z Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze.
Istotną częścią gali były prelekcje członkiń Kapituły marki lokalnej Doliny Karpia. Profesor Ewa Cieślik wskazała jak ważna jest jakość produktów w procesie przyznawania marki, natomiast Olga Gałek podkreśliła rangę Doliny Karpia na tle innych polskich marek.
Uczcie kulinarnej towarzyszył pokaz przygotowania naturalnych mydełek przeprowadzony przez Annę Gałgan Oleje prosto z pola oraz koncert Patrycji Brody przy akompaniamencie Radosława Wysogląda.
Gala współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”, Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.