Pierwszego dnia Święta Karpia na scenie wystąpili uczestnicy zajęć wokalnych i tanecznych ROK Zator, zaśpiewała Małgorzata Szybisty z zespołem oraz zespół Sokół Orchestra. Zobaczyliśmy również spektakl dla dzieci „Ekonolulu” w wykonaniu teatru Kultureska oraz w ramach warsztatów mogliśmy zatańczyć Zumbę. Finałem tego dnia był koncert BARANOVSKIEGO.
Podczas Święta Karpia nie zabrakło oczywiście Wielkiego Gotowania Potraw Rybnych przez Mistrzów Kuchni ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników; Kulinarnego Królestwa Karpia Zatorskiego, czyli stoisk promocyjno-kulinarnych Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich oraz pokazu wędzenia karpia.
Oprócz smakołyków poza sceną znajdowała się Plenerowa Galeria Sztuki Doliny Karpia ARTDoka oraz Karpiowe Miasteczko – kraina zabaw i warsztaty kreatywne z ROK Zator. Ponadto rynek wypełniły stoiska wystawców i sponsorów.