20 listopad 2018
STRONA GŁÓWNA / AKTUALNOŚCI / WIZYTA STUDYJNA PO OBIEKTACH EKOMUZEUM DOLINY KARPIA ORAZ OBIEKTACH UŻYTKOWNIKÓW/POTENCJALNYCH UŻYTKOWNIKÓW ZNAKU PROMOCYJNEGO DOLINA KARPIA

Wizyta studyjna po obiektach Ekomuzeum Doliny Karpia oraz obiektach użytkowników/potencjalnych użytkowników znaku promocyjnego Dolina Karpia



4 września 2018 roku odbyła się wizyta studyjna dla mieszkańców obszaru LGD Dolina Soły, LGD Wadoviana, LGD Dolina Karpia zainteresowanych tematyką Ekomuzeum oraz znakiem promocyjnym Dolina Karpia.

W programie wizyty studyjnej były: warsztaty cukiernicze w Cukiernii „URBAŃSCY” w Zatorze (obiekt Ekomuzeum Doliny Karpia, potencjalny użytkownik znaku promocyjnego Dolina Karpia); wizyta w „Galerii Sztuki Bałysówka Mira Sabatowicz” (obiekt Ekomuzeum Doliny Karpia, potencjalny użytkownik znaku promocyjnego Dolina Karpia); wizyta w przetwórni produktu lokalnego firmy „Skarby Doliny Karpia”– karpia zatorskiego wraz z degustacją (obiekt Ekomuzeum Doliny Karpia, użytkownik znaku promocyjnego Dolina Karpia), spotkanie z producentem karpia wędzonego – produktu wpisanego na listę Produktów Tradycyjnych; wizyta w gospodarstwie agroturystycznym „Na Rozstajach” i „Zwierzyniec” (obiekt Ekomuzeum Doliny Karpia) i degustacja produktu naturalnego; spływ Galarem Wisłą na trasie Spytkowice-Łączany (obieky Ekomuzeum Doliny Karpia); wizyta w Restauracji REVEL Pub w Zatorze (obiekt Ekomuzeum Doliny Karpia, użytkownik znaku promocyjnego Dolina Karpia) – degustacja produktu lokalnego; wycieczka przyrodnicza po największych stawach karpiowych Doliny Karpia z Towarzystwem na rzecz Ziemi (obiekt Ekomuzeum Doliny Karpia); wizyta w MOLO Resort w Osieku (obiekt Ekomuzeum Doliny Karpia, użytkownik znaku promocyjnego Dolina Karpia); pokaz przygotowania potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych Doliny Karpia (produkty użytkowników lub potencjalnych użytkowników znaku promocyjnego Dolina Karpia). Pokaz poprowadzili: Ewa Wachowicz (polska producentka i dziennikarka telewizyjna, Miss Polonia 1992) oraz Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. W pokazie kulinarnym użyto miodu rzepakowego z Pasieki na Zastawiu, chleba Revel z Doliny Karpia z Restauracji Revel oraz karpia wędzonego ze Skarbów Doliny Karpia sp. z o.o. Produkty te otrzymały znak marki lokalnej Dolina Karpia w edycji 2017.